Nothing to see here

Vols que un escriptor et faci la teva biografia?


Has pensat algun cop en veure publicada en un llibre la teva pròpia biografia o la d’algun ésser estimat?. Es pot pensar que és un desig propi de persones vanitoses i que a la vida de les persones corrents no hi ha res que mereixi ser explicat. Res més lluny de la realitat. La formació, les experiències, l’estimació per la feina, pels altres, pel territori… tot va moldejant un itinerari molt personal que és la vida.

Com a periodista al llarg de quaranta anys, he vist, parlat i conegut a tota mena de persones, d’algunes de les quals, perquè m’han interessat i perquè crec que són interessants, n’he escrit la biografia. Però crec que el món –i el nostre món, també- està ple de gent, aparentment sense relleu, que quan els fas parlar et sorprenen amb idees, actituds i realitats que mai hauríem pogut imaginar.

Aquesta interrelació complexa de la llibertat i el passat no sempre és compresa; i si no es comprén, el relat de qualsevol vida mancarà d’interès i de sentit. Com digué l’assagista escocès Thomas Carlyle, “una veritable pintura de l’home més petit és capaç d’interessar a l’home més gran“. Tot el conjunt d’experiències, totes les veritats apreses, cobren sentit i valor quan es sap traçar aquesta imatge nítida, aquesta pintura que és la biografia.

Si vols veure relatada en un llibre la teva vida, o la d’un ésser estimat, confia la seva redacció a qui pot comprendre-la i fer-la comprendre. El nivell humà i l’experiència que he acumulat amb anys de fer biografies és el valor fonamental que puc oferir-te. La confiança, justament, és el que cerco a l’hora d’emprendre la feina de narrar la vida d’algú, amb totes les llums i ombres que tots tenim, però sempre tendint a posar més llum en els aspectes positius que en els negatius, que sempre cal veure i matisar quina dimensió tenen. En qualsevol cas, juntament amb la qualitat de l’obra d’un protagonista biogràfic, sempre hi faig relluir la seva qualitat humana (simpatia personal, humor, humanisme, capacitat de diàleg) i la continuïtat d’aquestes qualitats al llarg del temps. Com a guia, una biografia de 100 pàgines pot tenir un cost a partir de 1,600€ tot i que fins que no en parlem amb detall aquesta és només una quantitat orientativa.

En parlem?… posa’t en contacte amb mí… sense compromís.

© Copyright 2010-2019, Xavier Garcia i Pujades - Tots els drets reservats.Email  /  Facebook  /  Linkedin  /  Vimeo  /  SoundCloud  /  Flickr
Assessorament i coordinació: Enric Massó, consultor de negoci, i amb la col·laboració de LA AGENCIA @ BCN