Nothing to see here

Preguntes més comuns sobre mí i la meva feina


C O N T A C T E U   A M B    M Í


P R E G U N T E S   M É S   C O M U N S

Què et va portar a escriure?

Haig de suposar que l’origen està en l’herència paterna. El meu pare, Xavier Garcia i Soler (Vilanova, 1919-1998), es passava moltes hores escrivint, descontades, és clar, les hores laborals. Jo el veia, allí, al que anomenàvem el “quarto reixa” del carrer de l’Aigua de la nostra Vilanova natal, on jo tenia un racó per estudiar. I la seva imatge, concentrada entre els papers, consultant llibres o simplement meditant en silenci, devia formar part, ben aviat, de la meva futura manera de ser. Escriure va ser una de les meves maneres de viure i vaig quedar atrapat per algú, Josep Pla, que va saber de les dues.

Per què t’atrauen tant els temes rel·lacionats amb la natura i la ecologia?

Em fascina el món exterior, que no em canso de contemplar, i alhora el penso i el sento interiorment. La naturalesa –amb totes les relacions que s’hi produeixen- em dóna la matèria per als meus treballs. De jovenet, amb el moviment escolta, vaig aprendre a estimar la natura diguem-ne lliure i la natura conreada per l’home, i en el meu periodisme sempre he valorat els qui tenen cura dels boscos, la terra i el mar, però massa sovint, per desgràcia, he hagut de lamentar la situació de degradació que pateixen, a nivell local i general. Però no només escric sobre aquests temes, sinó que també faig biografies, cròniques i articles d’opinió i d’actualitat d’altres temes, com, per exemple, tot el relatiu a la història i cultura catalanes, a les qüestions polítiques i econòmiques i, en fi, als moviments socials que generen la realitat del país.

Per què creus que és millor fer servir periodistes freelance?

Hi ha tres motius que crec són els més importants: l’especialització, l’independència i el cost. Els periodistes freelance, com jo mateix, ens especialitzem en una sèrie de temes i, amb el temps, tenim un coneixement més profund sobre la matèria i uns recursos (fonts, etc) que sovint són desconeguts o no estan tant a l’abast dels periodistes més generalistes. A més, en no estar assalariats en un mitjà concret, gaudim d’una major independència a l’hora d’escriure els nostres articles –inclús quan són articles d’opinió. I finalment per l’editor és més rendible, ja que ens paguen només per la quantitat de feina feta sense haver d’ assumir les hores improductives com les investigacions, vacances, baixes, etc. A més, com que depenem d’això, els freelance tendim a assegurar-nos de fer la nostra feina molt bé.

També escrius per encàrrec…, però sobre qualsevol tema?

Accepto, lògicament, encàrrecs, sempre que formin part d’un projecte que entri dintre de la trajectòria professional i personal que he dut a terme fins ara. Si desconec el tema que se’m proposa o no em complau per diverses raons (ètiques, morals o polítiques), sens dubte no l’acceptaré.

Som una empresa/institució/organització… i voldriem encarregar-te una biografia del nostre fundador/president/director… què hem de fer?

Estaré encantat d’escoltar les vostres necessitats. Primer caldrà tenir una reunió per saber què voleu exactament, quí és el personatge en qüestió, etc. Junts podrem analitzar  si puc ser-vos d’ajut i si la meva manera de treballar s’ajusta a les vostres necessitats i expectatives (… i, és clar, si ens posem d’acord amb els honoraris!). Un cop establerts aquests paràmetres, caldrà preparar tot un seguit de trobades amb aquesta persona perquè pugui entrevistar-la i extreure’n l’informació necessària per poder començar la seva biografia. Al mateix temps us/li demanaré que recopili dades, escrits, fotografies, documents… que puguin ser-me útils per comprendre millor el personatge i pugui treure’n aquells detalls més humans i més íntims que són els que fan d’una biografia un llibre interessant per a tothom. Però… per què no em truqueu i en parlem?. Féu servir el telèfon indicat a dalt d’aquesta pàgina, si us plau.

Tens unes tarifes establertes per la teva feina?

El món del periodista i escriptor freelance és complexe: grans corporacions mediàtiques, saturació del mercat, intrusisme, empreses que estiren més el braç que la màniga… això fa que, en ser petits, no poguem ‘estandaritzar’ els preus que cobrem per la feina que fem. Malgrat tot, el bagatge i els anys d’experiència et van proporcionant un posicionament -un catxé, si voleu- que em permet establir uns preus mínims per la feina que faig. Però com tot a la vida, la negociació entre les dues parts és l’eina principal de la nostra professió, tot i que també ens trobem amb ocasions d’aquelles de “o ho agafes o ho deixes”… i de vegades ho agafes, i d’altres no! Com a professional, però, estic sempre obert a propostes racionals i raonables.

Ens faries un article gratuïtament per publicar a la nostra web, revista, newsletter o diari?

De tant en tant ho faig, però només quan la feina (de pagament) no m’ocupa tot el temps. Tots ens hem de guanyar la vida, no?. Envia’m un email amb els detalls de què necessiteu, qui sou, etc. i mirarem què podem fer.
NOTA: només faig articles gratuïts per associacions sense ànim de lucre, escoles i d’altres organitzacions que, pel seu tamany, tenen els recursos limitats.

M’agradaria que em signessis amb una dedicatòria un dels teus llibres…

Estaré encantat d’escriure’t una dedicatòria personalitzada. La millor manera –i més ràpida- és que vinguis amb el llibre a alguna de les conferències que de tant en tant faig pel territori. Per a més informació segueix-me a través del meu Twitter.
Alternativament, si vius a Catalunya o a l’Estat Espanyol, pots enviar-me el llibre i jo te’l retornaré signat. A tal efecte, caldrà que m’adjuntis un envelop prepagat de Postal Exprés (Correus) junt amb el llibre perquè pugui retornar-te’l un cop dedicat. Te’l retornaré signat tant aviat el rebi. Envia’m un email, o truca’m, per a més detalls.
Mira’t també: http://www.xaviergarciapujades.eu/?page_id=870

T’he encarregat una feina i no n’estic del tot satisfet/a del resultat…

Com a professional sempre procuro cumplir les espectatives en tots els encàrrecs que rebo, siguin grans o petits. Per aquest motiu m’agrada sempre deixar ben clar des del primer moment els detalls del que s’espera de mí, així com també el que jo puc i no puc fer. En el hipotètic cas que no estiguis satisfet/a del resultat de la meva feina, gustosament discutiré amb tu quins són els aspectes que no et satisfan i buscarem una sol·lució raonable per a totes dues bandes. Si més no, la meva llarga trajectòria, tant com a periodista com també com escriptor, havent treballat amb dotzenes d’editorials i de mitjans –públics i privats- avala la qualitat de la meva feina i la satisfacció que els que m’han contractat han obtingut.

Cóm aconsegueixo un llibre teu que està exhaurit/descatalogat a les llibreries?

Fes una ullada, potser tenim sort: http://www.xaviergarciapujades.eu/?page_id=870

© Copyright 2010-2019, Xavier Garcia i Pujades - Tots els drets reservats.Email  /  Facebook  /  Linkedin  /  Vimeo  /  SoundCloud  /  Flickr
Assessorament i coordinació: Enric Massó, consultor de negoci, i amb la col·laboració de LA AGENCIA @ BCN