Nothing to see here

Xavier… el periodista


Barcelona, 1992 - Xavier Garcia Pujades amb Ramon Margalef (1919-2004), catedràtic d`Ecologia

Vaig començar, com a periodista, mentre estudiava a l’Escola de Periodisme, anomenada “de l’Església”, a Barcelona (1968-1972), escrivint com a corresponsal del meu poble, Vilanova, al diari Tele/Expres i al Diario de Barcelona, i després (1975-76) a El Correo Catalán. Simultàniament, feia reportatges i entrevistes a les revistes Presència, Canigó i Oriflama, totes de signe catalanista i antifranquista.

El 1976 vaig incorporar-me com a redactor de la secció Països Catalans, al diari AVUI, que aparegué per primer cop el Sant Jordi d’aquell any, i on vaig escriure fins a principis de 1992. Allí va ser quan, diguem-ne, em vaig especialitzar en una sèrie de temàtiques que han caracteritzat la meva ocupació professional: la pagesia catalana, l’ecologisme en un sentit ampli, la nostra cultura literària, artística i historiogràfica, i el rescat de la memòria de la gent que, aquí o a l’exili, va viure la guerra civil.

Pel que fa al tema del camp català, vaig divulgar àmpliament el món sindical que sortia d’Unió de Pagesos, creada el 1974, amb totes les seves manifestacions, congressos i objectius. Vaig ser director, en aquells primers anys, de la revista que editaven, La Terra, i autor –amb León Benelbas i Joan Tudela- del llibre Unió de Pagesos.El sindicat del camp (1977).

Diari AVUI, tal i com era -1988

Respecte a la qüestió ecològica, vaig ajudar a crear –amb Santiago Vilanova, Jaume Reixac i Josep Català- el Col·lectiu de Periodistes Ecologistes de Catalunya (1977-1982), editors de la revista Userda, clarament de denúncia dels atemptats de tot ordre contra la naturalesa, les terres agràries i pobles i ciutats que continuaven a cometent-se a Catalunya, malgrat els inicis democràtics, i que vam reunir en el llibre El combat ecologista a Catalunya (1979). Vaig participar, també, en tota la informació que la qüestió nuclear, a Ascó, generava en aquells anys.

Tocant a la cultura literària i artística i historiogràfica, vaig divulgar a l’AVUI –i en altres mitjans escrits, també a diverses emissores de ràdio- les vides i obres dels nostres escriptors, artistes i historiadors, a molts dels quals vaig conèixer: Pla, Foix, Moll, Bladé, Vallverdú, etc, entre els primers; Pere Pruna, Ramon Sanvisens, el músic Guinjoan, etc, entre els segons; i Josep Iglésies, Josep Lladonosa, Manuel Cruells, Esteve Albert i d’altres, entre els historiadors.

I, entre els exiliats, vaig acostar-me al món d’Artur Bladé, de Vicenç Riera Llorca, d’Agustí Bartra i Anna Murià i de Ferran de Pol i Joan Sales.

En els últims anys, he recuperat l’antiga col·laboració a El Triangle, he escrit també per a Bonart (Girona), i ho continuo fent per a La Veu de l’Ebre (Tortosa), El Punt (quan era edició de Tarragona), El Punt Avui (edició conjunta) i el Diari del Priorat i Diari de la Ribera d’Ebre.

Si cerques un periodista acreditat i reconegut per a col·laborar amb la teva publicació, polsa aquest banner:

© Copyright 2010-2019, Xavier Garcia i Pujades - Tots els drets reservats.Email  /  Facebook  /  Linkedin  /  Vimeo  /  SoundCloud  /  Flickr
Assessorament i coordinació: Enric Massó, consultor de negoci, i amb la col·laboració de LA AGENCIA @ BCN