Nothing to see here

Xavier… l’escriptor


Vilanova i la Geltrú, 2002. En Xavier al seu estudi de Rambla de la Pau

La meva passió per l’escriptura i la lectura ve… qui sap d’on ve, però jo diria que arrenca de l’observació de la vida, d’observar què feien els qui considero els meus mestres que, començant pel meu pare, Xavier Garcia i Soler (Vilanova, 1919-1998), van ser alguns escriptors que he admirat i procurat seguir: Gaziel, Sagarra, Josep Pla, Artur Bladé, Joan Fuster i Blai Bonet, a alguns dels quals vaig veure abocats sempre sobre els papers.

Com a escriptor em sento particularment orgullós d’haver anat creant una obra (i no una suma inconnexa de llibres), marcada per la continuïtat i l’aprofundiment, fonamentada en l’assaig ecològic, la biografia àmplia de context i la crònica de la història cultural catalana. En aquest sentit, una de les fites que em fa sentir especialment satisfet va ser obtenir, el 1993, el Premi Nacional de Cultura, de la Generalitat, per la primera sèrie dels Homenots del Sud, conjunt de retrats i converses amb personalitats de les terres tarragonines i de l’Ebre. Però al marge d’aquest i alguns altres premis que han arribat –sempre benvinguts-, el que em satisfà més íntimament és haver estat mereixedor de la confiança personal amb què m’han distingit molts o la majoria dels meus interlocutors.

M’agrada escriure, per tant, del que fa moure les persones, els països i les cultures, sobretot els de la meva àrea més pròxima, la del conjunt català, sense oblidar que estem situats i influïts dintre del context general del món.

La meva obra en llibre arrenca de la peça breu periodística, sigui article, crònica, reportatge o entrevista, que tracto d’ampliar i aprofundir en tot el que puc. D’aquesta manera, he escrit, perquè m’ha agradat i perquè crec que és el meu deure personal i professional, sobre la crisi ecològica, econòmica i social que ja tenim a sobre , sobre l’evolució política de la nostra història, sobre la vitalitat i deficiències del nostre món local i comarcal, sobre el nostre món artístic i sobre el món de l’exili català arran de la guerra civil.

En totes aquestes facetes, he anat a cercar els seus protagonistes veritables, per tal d’intentar saber la veritat –és a dir, la complexitat- de les coses.

Recentment he acabat un llibre biogràfic sobre l’historiador i arqueòleg Carmel Biarnés, d’Ascó (que sortirà editat a la Ribera d’Ebre (CERE), el 2012), un altre sobre el compositor Joan Guinjoan, de Riudoms (Tarragona), pendent d’edició, i encara un recull de textos sobre l’exiliat català a Mèxic, Josep M. Murià (que editarà Cossetània, el 2012).

 

Si cerques un escriptor professional que et pugui fer una biografia, un estudi, un assaig, etc., polsa aquest banner:

© Copyright 2010-2019, Xavier Garcia i Pujades - Tots els drets reservats.Email  /  Facebook  /  Linkedin  /  Vimeo  /  SoundCloud  /  Flickr
Assessorament i coordinació: Enric Massó, consultor de negoci, i amb la col·laboració de LA AGENCIA @ BCN